Ez az olvasói levél vitte ma a prímet. A skizofréniáját kevésbé érzi zavarónak Olvasónk, mint a túlsúlyt, amit a betegségére szedett gyógyszer mellékhatásként okoz. Részletek alább, szakértés rögtön. "2000 augusztusában skizofrénia diagnózissal a Kenézy kórházba kerültem be, zárt osztályra. Egy hét után elbocsátottak Zyprexa szedésével, terápiás adagom átlagos. A következő fél évben 9 kilót növekedett a testsúlyom, minden testmozgás ellenére. Közérzetem nagyon kellemetlen volt. Szeretném letenni a gyógyszert, mert túlsúlyosan élni számomra hatalmas teher, súlyom azóta is kontrollálhatatlan. A családomat uszították rám az orvosok, és ellenőrzik a gyógyszerbevételemet. Számomra nagyobb teher a túlsúly, mint a hallucinációim, nem vagyok veszélyes az emberekre, de sokkal jobbanlviselem a betegség jelei miatt rámaggatott társadalmi stigmák lelki terheit, mint a túlsúlyomat. ...Inkább vállalom, hogy skizofrénnek tartsanak, mint hogy mindenki túlsúlyosnak lásson..."

A bejegyzés trackback címe:

https://drtucc.blog.hu/api/trackback/id/tr81370803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anabelle_ 2009.09.09. 12:58:01

Ezt a panaszt - sajnos - könnyű kivizsgálni. Olvasónk személyes véleménye saját közérzetéről, vágyairól skizofrénia diagnózis esetén kisebb súllyal esik a latba, mint a társadalomé. Etikai kérdést ugyan vet fel a probléma, de a gyógyszerszedés állami-orvosi-társadalmi érdek.

Anabelle_ 2009.09.09. 13:01:43

Viszont elgondolkodtató volt a Szerkesztőség számára, hogy ilyen helyzetben személy szerint vajon melyik stigmát élnénk meg rosszabbul, mi, egyénként, személyesen. A kövérség szégyenletesebb ma számunkra, vagy az elmebetegség? Ki-ki döntse el maga, minket elgondolkodtatott és együttéreztünk...

Palimadár 2009.09.09. 14:15:34

Nem tudom hogy ebben a helyzetben mit tennék, de lehet hogy a skizofrénia megítélése engem is kevésbé zavarna mint a túlsúly. Annak a gyógyszernek csak a túlsúly a mellékhatása, és mi van ha mást is okoz. Melyik jobb? Az amit meggyógyít, vagy az amit mellékhatásként okoz????

Liriell 2009.09.09. 14:46:44

Meglepő volt számomra azt olvasni, hogy inkább a gyógyszer elhagyását választotta minthogy túlsúlyosnak titulálják. Természetesen mindenkinek más a fontos, de ha tudom, hogy mentálisan egészséges vagyok az mindennél többet jelent.

a finnyás 2009.09.09. 20:28:33

Mindkettővel nehéz lehet együttélni ebben biztos vagyok, viszont a család valószínű kevésbé aggódik a túlsúly miatt mint a skizofrénia miatt...
Egyébként lehet, hogy a mozgás mellett ki kellene kérni dietetikus vagy valami hasonló tanácsát. Illetve mostanában rengeteget lehet hallani a különféle fogyókúrás klubbokról. Ez nem csak fogyaszt de legalább hasonló problémával küzdő emberekkel lehet kibeszélni a problémákat.

manofinca 2009.09.10. 09:16:40

Hiába, vannak olyan betegségcsoportok aminek a társadalmi megítélése illetve a beilleszkedés érdekes élethelyzeteket produkál.
Talán tényleg segítséget jelenthet egy olyan "önsegélyező" csoport ahol hasonló problémával küzdőkkel lehet beszélni a "DOLGOKRÓL"

BGboss 2009.09.10. 11:09:04

Sok kérdés:)
Túlsúly: irány mozgás és megfelelő étkezés, esetleg szükség szerint pszichológus. Alapszabály: bármi is van, kevesebb kalória bevitele, mint elhasználása mellett egyértelmű fogyás következik be.
Gyógyszer szedés- nem szedés: szedés szükségességének megítélése alapvető ismereteket, mentális képességet és a helyzet-következmény megfelelő megítélését kívánja. Egy mentális beteg rendelkezik ezekkel? Ha nem, akkor mi alapján tud dönteni?
süti beállítások módosítása